Oitbackan kartano keväisin

Pohjois-Kirkkonummella sijaitseva Oitbackan kartano sai nykyisen ulkoasunsa 1800-luvun lopulla, jolloin sen osti venäläinen kauppiassuku Kiseleff. Konsuli ja kauppaneuvos Nikolai Kiseleffin aikana rakennettiin mm. uusi päärakennus vuonna 1876, Jarl Eklundin suunnittelema hevostalli vuonna 1912, navetta noin sadalle lehmälle ja ns Orangeri, eli talvipuutarha, arkkitehti Walder Aspelinin piirustusten mukaan.

Näissä ja alueen muissa vanhoissa talousrakennuksissa yksityisomistuksessa oleva kartano harjoittaa vuokraustoimintaa sekä yrityksille että yksityisille perheille. Esimerkkejä toiminnasta ovat navettarakennuksessa toimiva Pettersonin ikkunaentisöinti ja Iikka Pyötsiän takomo vanhassa sepän pajassa. Orangeriessä järjestetään kesäisin taidenäyttelyitä.

Vuokraustoiminnan lisäksi tilalla harjoitetaan perinteistä maa- ja metsätaloustoimintaa. Vuoden 2009 keväällä perustettiin myös 1500 taimen omenatarha kartanon oman siiderin tuottamiseksi.

Elokuun lopulla kartanon navetan ylisille avattiin vaunumuseo, jossa yleisö voi tutustua kartanon vanhoihin vaunuihin, kärryihin ja rekiin.

Oitbacka Gård - Talli Oitbacka Gård - Karja Oitbacka Gård - Orangeri

 

Svenska Suomeksi

Oitbacka Gård - Facebook  Oitbacka Gård Instagram